2013. október 16., szerda

Krémek és mérgek: egy kicsit beszéljünk arról, mit teszel az arcodra!

A legtöbb bőrápoló anyag, legyen szó arclemosóról, folyékony szappanról, gélről, krémről vagy tonikról, tartalmaz jó és rossz összetevőket is. Még az organikus növényi anyagokból készült csodaszerekben is lehetnek káros anyagok, amellett, hogy allergizálhatnak is. Válassz körültekintően, nézd meg az "ingredients" azaz összetevők részt a csomagoláson!  Mi az amit érdemes elkerülni?

  

1. A"sodium lauryl sulfate" néven feltüntetett összetevő azért felel, hogy a testápoló tej, az arckrém vagy a folyékony szappan folyékony vagy habzó maradhasson. Mi a baj vele? szárít! Méghozzá úgy, hogy "levetkőzteti a bőrödet", lemosva róla a védekezéshez szükséges olajokat és zsírokat. Mit jelent ez a száraz bőrűeknek? Még szárazabbá válik a bőr, jelentkezhetnek allergiás tünetek, viszketés, sebesedés is. Mit jelent ez a normál bőrűeknek? Szép lassan szárazzá válik a bőrük. Mit jelent ez a zsíros bőrűeknek? Még több faggyútermelésre készteti a bőrt, így még zsírosabbá válik egyes részeken, miközben más részeken vészesen kiszárad.

2. Illatanyagok: rengeteg migrénes, asztmás és allergiás beteg nem is gondol arra, hogy az arclemosóban található "fragrance" néven feltüntetett összetevő többszáz kemikáliát is takarhat, melyek kizárásával mindennapos panaszaik csökkenhetnek. Ezek az anyagok nem specifikáltak, így nem tudhatod melyikre vagy érzékeny és melyikre nem! 

3. Petróleum és ásványi olajok: "mineral oil, petroleum oil" összetevő nélkül elég nehéz szépségápolási terméket találni, de nem lehetetlen. Ezekben az anyagokban az a jó, hogy olcsóak, színtelenek, szagtalanok és sosem romlanak meg, így a gyártók előszeretettel pakolják bele őket mindenfélébe. Veszélyük mindössze annyi, hogy vékony réteget képezve a bőrön elzárják a pórusokat és mitesszereket képeznek. Ha a következőket látod az "ingredients" azaz összetevők szó alatt, válts egyx másik termékre! Propylene Glycol, Paraffin, Butylene Glycol, Isopropyl Alcohol, Petrolatum

4. Parabének: bár az EU-ban már elég jól szabályozzák, mennyi parabén kerülhet egy kozmetikumba, azt azért ne felejtsd el, hogy többféle kozmetikumot kensz magadra egy nap és ezek a "kis, megengedett mennyiségek" összeadódnak. A tartósítószerként funkcionáló parabének tulajdonképpen mindennapos használat során rákkeltőek. Óvakodj tőlük és válassz parabénmentes kozmetikumokat!

5. Alkohol: azért tesznek alkoholt a krémekbe, hogy segítsék más összetevők pl. a C-vitamin felszívódását. Ezzel nem is lenne baj, ha az alkohol mindezt nem úgy tenné, hogy közben "lemossa" a bőröd védekező mechanizmusát, így beengedve más anyagokat. Hacsak a C-vitamint engedné be, senki sem óvakodna tőle, de a védelem nélkül maradt bőr, sokkal könnyebben fertőződik, károsodik a külső környezeti hatásoktól. Ha száraz a bőröd, akkor még szárazabb lesz, ha pedig zsíros, akkor még zsírosabb! Kerüld az alkoholt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése