2014. január 29., szerda

Alapozók, BB-k és CC-k, vajon melyiket használjam?


Sminkalapok és színezett kencék sokasága lepi el a polcokat, nehéz köztük kiigazodni, eldönteni, hogy melyik mire való pontosan.  Ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelőt.

fotó: allure.com

Mit kell tudnod mielőtt sminkalapot választasz?
  •          azt, hogy milyen típusú a bőröd: száraz, normál, kevert, zsíros, öregedő stb
  •          milyen színárnyalatú a bőröd: olívás-sárgás, rózsaszínes, szürkés, sápadt stb
  •          milyen fedést szeretnél: erős, halvány, lehelletnyi stb

Ha ezzel megvagy, már jó úton haladsz!
Nézz körül a polcokon és lehetőleg válassz a többi arcápolási termékeddel harmonizáló, professzionális készítményt.

Mit kell tudnod az alapozóról?
A legjobban fedő, bőrhöz hasonló pigmenteket tartalmazó sminktermék. Nem ápolja a bőrt, így nappali krém fölé használható. Funkciója, hogy egyenletes színt adjon az arcnak, részben korrigálja a tökéletlenségeket (pl.: pigmentfolt) illetve egész napos tapadást biztosítson a többi, fölé kerülő smikterméknek, pl.: pirosító, korrektor
Bármilyen bőrszínre kapható, a színskálán a határ a csillagos ég. Fontos, hogy bőrtípusodhoz passzolót válassz, így pl. zsíros bőrre púderesebb, matt anyagot vigyél fel.

Mit kell tudnod a BB krémekről?
A BB jelentése Beauty Balm, azaz szépség balzsam, ázsiából ered, korábban plasztikai műtétek után használták ápoló és fedő hatású készítményként. Közepesen fedő, enyhe színben és kis számban tartalmaz pigmenteket, tökéletesíti a bőrfelszínt, apróbb hegekről és foltokról eltereli a figyelmet, hidratál, sőt ránctalanító, hidratáló összetevőket is tartalmazhat.
Általában 2-3 színben kapható: világos, közepes és sötétebb színárnyalatú bőrre, mivel a pigmentek nem markánsak, könnyen igazodnak bármely bőrtípushoz. Normál és száraz bőrre több készítmény létezik, zsíros bőrre valót nehezebb találni köztük.

Mit kell tudnod a CC krémekről?
A CC jelentése Colour Correct, azaz színkorrekciós krém. Nagyon enyhén fed, kifejezetten csak a bőr színárnyalatának tökéletesítésére való. Akár alapozó alá, bázisként is használható. Általában hidratáló összetevőket is tartalmaz, így könnyű nappali krémként is funkcionál.
Bármely bőrtipusra létezik belőle megfelelő változat. Többnyire zöld és gyöngyházrózsaszín színekben pompázik, előbbi a bőrpirt, utóbbi a sápadtságot, szem alatti karikákat hivatott eltűntetni.
Ha a fentiek ellenére még mindig bizonytalankodsz, fordulj kozmetikus vagy sminkes szakemberhez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése